Hallo iedereen ....
Het is de bedoeling hier tips en truukjes te plaatsen voor iedereen die honden heeft, collies of niet-collies :-)
Het gaat om handigheidjes en weetjes, die je goed toe kunt passen i.v.m.de verzorging van vacht, tanden, nagels e.d.
Of weet je misschien nog een oud huismiddeltje tegen vlooien of teken of heb je een tip met warm weer, het mag hier allemaal op.Bovendien leek het ons erg leuk hondennamen in verschillende talen te laten zien,
wie leuke namen weet mag ze altijd opsturen!
Nieuw binnen gekomen tip over 'in het leven geknipte hondennageltjes'


TANDVERZORGING :
1) Om hardnekkige tandplak en aanslag te verwijderen is Gin een uitstekend hulpmiddeltje. Men stipt een week lang met een wattestaafje, gedrenkt in Gin, 1 x per dag de aangetaste tanden aan en na 1 week is de aanslag zo poreus geworden dat deze makkelijk verwijdert kan worden.'Het werkt en de honden worden er vrolijk van', vertelde ons de inzendster van deze tip :-).
 
NAGELVERZORGING :
1) Nagels knippen:
Om te voorkomen dat je in "het leven" knipt bij donkere nagels, kun je er een fel lampje onder houden - vaak kun je dan zien waar je moet knippen. Je kunt voor nagels knippen ook een pedicure set gebruiken dan knip je de nagels niet maar vijl/slijp je ze korter. Knip je toch in het leven dan dep je dit met "helse steen", ook bekend onder de naam zilvernitraat. Dit stelpt het bloeden, een weekje rustig aan doen, en het is weer opgelost. Dus niet effe lekker naast de fiets laten lopen !! Zilvernitraat is bij je apotheek te verkrijgen, in een houten houdertje.
(Tip van Marjo)
2) Als men te ver heeft doorgeknipt, een goed verhit lepeltje tegen het snijvlak houden, dat brandt het wondje als het ware dicht. Merci, Corrie!
 
TEGEN WAGENZIEKTE :
Sommige honden kunnen slecht tegen autorijden. Daar heeft Corrie een tip voor. Koop een Toermalijn (halfedelsteen) en bevestig deze omwikkeld met een katoenen doekje (stukje laken b.v.) aan de plus van de accu met een kabelbinder. Bedankt Corrie !
 
WARM WEERTIPS:
1)Nog een tip van Diana :
Mijn honden Border Collie en kruising Border Collie hebben lang haar en veel last van de warmte. Zoals je misschien weet kun je Coolbands krijgen voor de honden. Die banden zijn behoorlijk prijzig, wij hebben een goedkopere versie er op bedacht. Je knipt van een zakje ijsklontjes een strook af en rolt deze in zo'n grote rode of blauwe zakdoek en bind die met wandelen om de nek van de hond. Zo hebben ze het heerlijk koel en bij thuis komst doe je het weer af om stijve spieren te voorkomen. Mijn honden en de hond van de buren vinden het heerlijk. Misschien een idee voor andere hondenliefhebbers .
2)Tip van Ingrid:
Bak wat afvalvlees voor honden,giet er water bij en laat er bouillon van trekken en als het afgekoeld is, giet het over in een bak voor ijsklontjes en zet het in je vriesvak.De honden hebben dan een lekker verkoelend ijsblokje van ware vleesjus...jamjam!
 
VACHTVERZORGING:
1) Als de hond bang is voor borstelen:
Het beste is de hond niet met een kam of borstel te benaderen, er zijn handschoenen met rubberen topjes op de markt. Probeer hem daarmee te aaien. maar enkel op plekjes waar hij het graag heeft. Is hij daar ook bang voor, zijn er ook kleine rubberen borsteltjes die je in je hand kan verbergen, beginnen met zacht aaien in het begin - niet echt een borstelbeweging maken. en ook niet langer aaien dan hij het zelf wil en dat elke dag herhalen. Het zal veel geduld en tijd vergen om de hond over zijn angst heen te helpen.

2 ) Kom je met je speelse honden op een strand waar ze in teer belanden zijn er de volgende middelen om de teer te verwijderen. NOOIT oplosmiddelen op je dier gebruiken. Neem een fles olijfolie bij de hand en wrijf voorzichtig met een gaasje, gedrenkt met de olie op de teerplekken. herhaal de handeling als er nog teer achterblijft. Als de teer er al zo is ingedroogd dat de olie niet helpt zal je hem er voorzichtig moeten uitknippen. maar wie laat nu teer zo lang bij je hond in de vacht zitten. Een wasbeurt met goede hondenshampoo is na de behandeling wel aan te raden. (Tips van Madeleine van Sheltie- en Colliehulp Belgie)
3 ) 1 x in de week een beetje schapenvet door de voeding geven, goed voor de vacht en verharing . (Tip van Ilse)
4 ) Een tip om olie uit de vacht te krijgen: Flink wat Dreft afwasmiddel. Hiermee worden ook olieslachtoffers schoon gewassen. Werkt fantastisch. Ingezonden door Irma.
5) RUI - Last van rondvliegende haren ?
Nu een leuke en eenvoudige tip. Koop gewoon van die brede (bruine) plakband en wikkel hiervan een strook om je hand, zo dat het klevende gedeelte naar buiten wijst. Zo kan je makkelijk met je hand over de plaatsen met hondenhaar wrijven en de hondenharen opnemen. Als de tape vol zit, maak je gewoon opnieuw een kleefstrook. Ook makkelijk voor in de auto.
 
Tegen TEKEN : Vul een plantensproeier voor de helft met appelazijn en de andere helft met water. Spray de hond hiermee in voordat je naar het bos of andere risicogebieden gaat, waar teken voor kunnen komen. Het ruikt wel iets, maar dat is zo over en het werkt echt !
Ingezonden door Miranda.
 
ALS DE HOND NIET OF SLECHT EET OF IETS VERKEERDS HEEFT GEGETEN:
1) Meng een beetje appelazijn door het eten, dit werkt eetlust bevorderend ! (Ingezonden door Miranda)
+++
2) Voor honden die ziek geweest zijn, of die van ouderdom nog maar weinig kunnen verdragen met eten, kun je havermoutpap maken. Dat wordt nog heel lang wel verdragen als al het andere wordt uitgebraakt. Je kookt de havermout in water, met een scheutje melk erin voor de smaak. Bij honden aan de beterende hand kun je wat hondebrokken meekoken. Vergeet niet het voedsel voordat je het geeft goed af te laten koelen! Bovendien is het dan lekkerder. Bij honden aan het einde van hun dagen heb ik nog vaak havermoutpap met een klein schepje suiker klaargemaakt. (Tip van Anne)
+++
3) Iets verkeerds gegeten: Geef de hond ontbijtkoek te eten, het verkeerde eten hecht zich aan de onrbijtkoek en komt mee naar buiten.
 
HONDEN een pilletje toedienen ?
Vaak blijkt het een echt probleem als honden en/of katten een pilletje moeten slikken. Hier wat tips:
Een hond een pilletje toedienen lukt bijna altijd, als je het illetje in een beetje advocaat verstrekt. Bijna alle honden zijn dol op advocaat.
KATTEN een pilletje toedienen?
Een poes een pilletje toedienen lukt prima, wanneer je het pilletje fijnmaakt en vermengd met een beetje leverpastei. Dat mengseltje smeer je dan op haar voorpootjes en ze maakt het zelf weer prachtig schoon en heeft het pilletje binnen.
Ingezonden door Jan Heijnen
 
ALGEHELE WEERSTAND :
Wat ook heel fijn is voor de honden ,niet alleen voor de vacht maar eigenlijk voor alles,is zeewier. Ik koop dat in een blik, Het heet ALGOLITH, te koop bij elke dierenzaak. Is niet alleen voor honden,ook voor katten, vogels,knaagdieren.(van BEAPHAR, kost euro 5.65, 500 gram) Het heeft een gunstige werking op alle lichaamsfuncties, het dier voelt zich beter,dat kun je weer zien aan de vacht, huid en veren(bij vogels).de natuurlijke kleur van vacht,veren en ogen wordt versterkt .(Ingezonden door Ilse uit Arnhem)
 
VOETZOOLTJES:
Winter: De voeten van onze honden in de winter hebben heel wat te verduren, sneeuw ijs en niet te vergeten pekel, hoe bescherm je die.... Knip de haren op de voeten, onder de voeten en tussen de tenen zo kort mogelijk, kan er geen sneeuw en zo in vast gaan zitten. Smeer voor je naar buiten gaat de voetzooltjes in met zuurvrije vaseline, zo voorkom je dat er iets vast vriest. En soms is er geen redden aan maar zit alles toch onder de sneeuwklonters, knijp deze klonten voorzichtig stuk en zit alles vast gebruik dan lauw water om het los te krijgen. Het is na een wandeling in de sneeuw toch aan te bevelen de poten met lauw water te spoelen om de pekel te verwijderen
 
BIJ ONTSTEKINGEN:
Een ouderwets huismiddel tegen ontstekingen is de kwarkwikkel. Men haalt een beker (250 gr) kwark, hoeft niets duurs te zijn - en brengt deze op de plaats van de ontsteking aan. Omwikkelen met aluminiumfolie en laten zitten tot het helemaal opgedraagd is, daaarna het vacht schoon maken. In de meeste gevallen is de onsteking helemaal over of zeer sterk vermindert.
(Tip van Anna - Collie en Shelties in Not Duitsland)
 
OORONTSTEKING:
Marina uit Brunssum stuurde ons deze tip. Haar bejaarde hond had hevige last van een hardnekkige oorontsteking die maar niet over wilde gaan met de behandeling door de dierenarts. Marina is gaan spitten op het internet en vond CALENDULA - druppels van VSM. Zij heeft haar hondje elke dag 3 druppels gegeven en tot verbazing van de dierenarts en van haar was de oorontsteking binnen een week helemaal weg.
 
MAAG/DARM INFECTIE:
Lucca van Nicole uit Nijmegen had maag- en darminfectie en was zeer beroerd. Een homeopathisch middel ipv antobiotica is colloidaal zilver. Zodra je merkt dat er iets mis is met de darmen dan 3x per dag 20 druppeltjes.
 
WAGENZIEKTE BIJ DE HOND:
Als de hond bang is voor autorijden:
Een manier om de hond te laten wennen aan de auto is de auto verbinden met plezier maken en ev een lekker hapje erbij.
Dag 1: je rijdt een klein stukje met de hond, laat hem eruit en gaat een kwartiertje heel fijn spelen(de hond veel belonen!) en dan weer terug.
Dag 2: hetzelfde maar dan een langer stukje rijden. Dit 5 dagen lang en dan even rust 2 dagen. Daarna weer verder gaan met het schema en de afstand verlengen zodat de hond de auto ziet als een instrument tot spelen met een lekker hapje daarbij.
Meer tips tegen wagenziekte:
1 ) De plaats naast de chauffeur en dan onderin bij de voeten van degene die op de stoel naast de chauffeur zit schijnt de minste problemen te maken bij honden met reisziekte. Wordt de hond alleen in de eigen auto ziek of ook in vreemde auto's ? Er zijn namelijk honden die in sommige autos niet misselijk worden en in anderen wel weer. DAP spray helpt wel tegen de angst om auto te rijden, ook misselijke honden kunnen angsten hebben (al is het dan maar de angst om misselijk te worden en niet de angst voor het autorijden zelf). DAP is het spul voor in het stopcontact. Er zijn ook pilletjes maar die zijn eigenlijk echt alleen iets om te geven als de hond mee moet op een lange reis.
2 ) Tabletje primatour (voor langere afstanden) of een plakje verse gember
3 ) Een pluk watten in een oor - misselijkheid wordt veroorzaakt door het evenwichtsorgaan in het oor, pluk watten verlicht de misselijkheid.
4 ) Een natuurlijk middel, etherische olie pepermunt. Op de achterbank spuiten, bv 1/2 plantenspuit lauw water en paar druppels pepermunt vermengen, of paar druppels puur op de achterbank doen. Niet te veel, zelf even kijken of het werkt en naar behoefte gebruiken. . Niet te veel eten geven van te voren.
5 ) Relax , een homeopatisch middel en verkrijgbaar bij de dierenarts.
6 ) Cerenia zijn tabletten voor honden. Hiervan is aangetoond dat ze heel effectief zijn tegen braken en geen versuffende bijwerkingen hebben. De tabletten worden 1 uur voordat de reis begint gegeven. Ze voorkomen dan minstens 12 uur lang dat het dier wagenziek wordt. Zonodig mag de toediening de volgende dag worden herhaald. Vasten voor de reis wordt niet aanbevolen; het beste is een lichte maaltijd te geven voor de toediening van de tabletten.
 
HONDENNAMEN IN VERSCHILLENDE TALEN :

SCOTTISH:
-----
Glenn
Chivas
Dimple
Scapa
Cardhu
Johnnie
Fairlie
Fenton
Fernie
Brodie
Kellie
Pertf
Barra
Skelba
Yeste
Eilean
Donan
Gadey


SCOTTISH:
-------
Dundee
Scone
Haggis
Kendal
Oban
Bealey
Avie
Aikey
Barran
Connel
Angus
Caiolin
Blaan
Ben
Nevis
Clyde
Wallace

POLSKA:
------
Iris
Gaby
Mega
Romy
Jumpa
Hera
Gaya
Phebe
Lokis
Lord
Uran
Poek
Cesar
Hektor
Dante
Cadel
Jesse
Nono

IRISH:
-----
Ira
Sarah
Niamh(Bright)
GAELIC:
------
Ellidh(Light)
Shannon(Wise)
Cameron(Bewitched)
Connor(High Desire)

FANTASY
--------
Tarou

CELTIC
-----
Morgan
(Lives by the
sea)
Lee(Healer)

 
 
Background by Lucy

HOME

Van deze website/pagina's mag door derden niets gekopieërd en gebruikt worden zonder uitdrukkelijke en schriftelijke
toestemming van stichting Collie & Co. in Nood.