Deze pagina gaat over DUNCAN die wij zo vreselijk graag een nieuw thuis in Nederland hadden willen geven, maar helaas .....
Duncan - Schotse herdershond - reu - geboren ca. 2002 - overleden 23.12.2010

Stichting Collie & Co. in Nood had dit jaar 2010 een échte kerstwens en wij hoopten vurig dat deze in vervulling kon gaan.Begin november 2010 werd een oude collie onder onze aandacht gebracht en wij werden gevraagd of wij konden helpen. De colliereu verbleef toen in Turkije in een bosasiel met ruim 200 honden, gerund door een prima Turkse dierenarts en enkele toegewijde vrijwilligers die doen wat zij kunnen met dat wat zij hebben. Rashonden hebben een zwaar leven in een dergelijk asiel omdat zij nooit zo geleefd hebben en dit moeilijk aankunnen. De collie was door zijn eigenaar gedumpt, dit was duidelijk te zien, want hij was ziek. Wij lieten hem testen op Leishmania en Erlichia (ziekten die daar veel voorkomen) en gelukkig waren de bloedtesten negatief en is er niets in het bloed gevonden van deze ziekten. Maar hij had een huidaandoening en ik dacht al vlug aan schurft, dus vroeg ik om ook dit te laten onderzoeken. Pppppffttt - opluchting alom, nee geen schurft gelukkig, wel een huidschimmel die niet in het asiel behandelt kan worden, aangezien de hond om de paar dagen in een speciaal bad moet en medicijnen in moet nemen. Bij de onderzoeken is ook gebleken dat er iets mis is met zijn lever ondanks dat de leverwaarden redelijk zijn. Hij is inmiddels intern opgenomen in dezelfde dierenkliniek waar zijn dierenarts ook werkt. Zo kan hij hem beter behandelen en in het oog houden, want hij heeft PIJN ! Er zijn nog meer (bloed)onderzoeken gedaan, echo's, foto's en scan's gemaakt. W.s. heeft de collie ook nog cyste's op diverse plaatsen, o.a. bij de milt en in de borstholte. Gezien de aard van de bulten is niet meteen gedacht aan kwaadaardige tumoren. Aanvankelijk werd gedacht dat hij rond de 10 jaar was, maar nu is gebleken dat hij pas rond 8 jaar is. Dat was voor ons één reden meer om voor hem te vechten en naar Nederland te halen met de kans op een fijn en liefdevol thuis. Gezien de Turkse uitvoerbestemmingen mocht de collie pas in februari 2011 naar Nederland komen :-(.

Wat er aan kosten op ons af zou komen: Bloedtesten op Leishmania, Ehrlichia en Rabiës, de behandelingen en het verblijf in de kliniek voor de aankomende 2 maanden. Hij kon in deze toestand niet terug naar het bosasiel, dat zou hij NIET overleven !
Verblijf voor de aankomende 3 maanden - ongeveer 450 euro per maand, incl. de baden en de medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van zijn huidschimmel.
Zijn leverproblemen werden behandelt met intraveneuze oplossingen om hem aan te laten sterken en dagelijkse medicijnen( 5 tabletten per dag), komt bovenop de 450 euro.

Klein rekensommetje tot 23 december 2010:

Verblijf in de kliniek 1 maand á 450 euro per maand incl. behandeling v.d. schimmel = euro 450, --
De verschillende (bloed)testen op de schimmel, Ehrlichia, Leishmania en Rabiës = euro 230,00
Bloedonderzoek, echo en x-rays van de lever en thorax = ca. euro 320,00
Kosten behandeling van de leveraandoening
Verplichte inentingen rabiës

Het was voor ons geen optie om deze lieve colliereu dan maar af te schrijven omdat wij dit bedrag niet hadden liggen. In Turkije gingen de mensen ook voor hem en schreven hem niet af, hij was tenslotte niet ten dode opgeschreven en de kans op genezing was groot. Wij allen gingen voor deze schat, deden wat we konden en rekenenden daarbij op U allen !
Wij hebben deze anonieme gedumpte lieverd een naam gegeven die bij hem past :
DUNCAN betekent = Krijger en strijder.
Dat was hij ook en hij heeft fantastische medestrijders in U gevonden die mee hebben geholpen.

Rest ons alleen nog om onze sponsoren ED en PETER heel hartelijk te bedanken alsmede Diana Spaans, die ons een extra kans gaven om d.m.v. de Kerstactie aan het benodigde bedrag te komen of in elk geval de last niet alleen te hoeven dragen - maar samen met hen en U allen -. Dankzij de vele donaties van U allen die binnen zijn gekomen waren wij in staat om de medische kosten voor Duncan te betalen. Stichting ActieZwerfhonden die Duncan onder onze aandacht bracht, heeft het bedrag voorgeschoten en wij hebben de schuld weer terug betaald aan ActieZwerfhonden.

HARTELIJK BEDANKT - OOK UIT NAAM VAN DUNCAN, DE TURKSE COLLIEREU.
(Wij staan versteld van de hartverwarmende reacties op Duncan's verhaal, bedankt.)

Factuur Duncan als PDF: Klik hier

Lieve vrienden van Duncan
Eergisteren (23.12.2010)
kregen wij te horen dat het niet goed ging met Duncan, hij had minimaal
3 tot 4 hevige pijnattackes per dag en hij ging erg achteruit. Harde brokken wilde hij niet meer eten,
daarom werd hij verwend met gekookte kip. Na goed overleg met de dierenarts hebben wij toestemming gegeven om Duncan te laten gaan als er geen optie meer was om iets voor hem te doen. Vandaag 25.12. - eerste kerstdag kregen wij bericht dat Duncan is ingeslapen. Het was voor hem te laat om te kunnen helpen en we zijn erg blij dat hij is gestorven bij mensen die om hem geven en hem niet in de steek hebben gelaten toen hij het het hardst nodig had.
Zijn hond op straat dumpen omdat hij ziek is - ik zal er nooit aan 'wennen' of het nu in Turkije, Belgie of Nederland gebeurt. Wij zijn blij dat wij in de 'laatste' periode van zijn leven aan zijn zijde mochten zijn - ook al was het op afstand. Wij willen graag onze dank uitspreken aan Linda die hem onder onze aandacht bracht en aan Murat, de dierenarts in Turkije die Duncan liefdevol en vakkundig heeft geholpen tot het einde. Maar waar waren we geweest als we jullie niet hadden gehad die geld hebben gegeven voor Duncan om alles te proberen om erachter te komen wat Duncan mankeerde. Er zijn foto's genomen en echo's gemaakt, hij is behandeld tegen de huidschimmel en kreeg medijcijnen. Maar Duncan was al te zwak en niemand wist hoe lang hij al op straat zwierf toen men hem vond. Onze kerstwens vond helaas geen happy-end en Duncan is de kans verweerd op een liefdevol thuis in NL, maar hij hoefde tenminste niet moederzielalleen op straat te creperen, in de steek gelaten door iemand die zich ooit zijn 'baasje' noemde. Rust zacht, Duncan - je hebt nu geen pijn meer en je rent en speelt zonder belemmeringen met je andere hondenvrienden achter de regenbogenbrug. Wat hadden wij je graag naar Nederland gehaald, maar het heeft niet mogen zijn :-(. We willen iedereen die heeft gedoneerd voor Duncan en zich betrokken voelde graag danken.
Veel liefs en een dikke knuffel - Teya (Collie en Co in Nood)


HOME